مانیتورینگ شبکه با نرم افزار SolarWinds

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

یکی از مهمترین مشکلات مهندسین IT نداشتن کنترل لازم روی تجهیزات درون شبکه است. این امر باعث می شود در صورت بروز مشکل و یا اختلال در شبکه، تا پیدا شدن علت و برطرف کردن آن زمان زیادی هزینه شود که در بسیاری از شرکت ها و کارخانه ها باعث وقفه در کار و در نتیجه بروز مشکلات بزرگ خواهد شد. تنها راه برای جلوگیری از این مشکل و پیشگیری از آن راه اندازی سیستم مانیتورینگ شبکه می باشد.

نرم افزار های زیادی در زمینه مانیتورینگ شبکه قابل استفاده هستند که از میان آن ها نرم افزار مانیتورینگ شبکه SolarWinds ، ابزاری بسیار قدرتمند برای خدمات شبکه است و می تواند تمام نیاز های ما برای مانیتورینگ شبکه را پوشش دهد.

البته کمپانی های بزرگ دیگری مانند ManageEngine در این زمینه فعالیت دارند که البته به قدرتمندی نرم افزار Solarwinds نیست ولی بسیار سبک تر و مناسب برای شرکت ها و مجموعه های کوچکتر است که در مقالات قبلی با عنوان مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager به آموزش آن پرداخته ایم.

نرم افزار مانیتورنیگ شبکه SolarWinds ماژول های زیادی دارد که در این مقاله به توضیح پرکاربرد ترین ماژول آن یعنی ( NPM ( Network Performance Monitor خواهیم پرداخت.

گفتنی است که این نرم افزار نیاز به لایسنس دارد و می توانید از سایت رسمی کمپانی SolarWinds آن را خریداری کنید.

اضافه کردن تجهیزات شبکه – مانیتورینگ شبکه

پس از نصب و راه اندازی نرم افزار، اولین قدم، اضافه کردن تجهیزات شبکه به نرم افزار به جهت اعمال مانیتورینگ به روی آن ها می باشد.

برای اضافه کردن تجهیزات، دو روش قابل انجام است:

  1. Network Discovery
  2. Add Node

اضافه کردن تجهیزات شبکه از طریق Network Discovery – مانیتورینگ شبکه

در روش اول نرم افزار در شبکه به جستجو خودکار برای یافتن تجهیزات می پردازد که این روش دو مشکل بزرگ دارد. مشکل اول بطور کامل پیدا نکردن تجهیزات در شبکه است و مشکل دوم امکان حداقلی برای مانیتورینگ تجهیزات پیدا شده است. به عبارت دیگر پس از یافتن تجهیزات، امکان کمی را به شما برای نظارت بر آن ها خواهد داد.

با این حال برای اضافه کردن تجهیزات با روش Network Discovery از پنل اصلی نرم افزار مطابق تصویر گزینه Mange Nodes را انتخاب کنید.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در صفحه جدید از سمت راست گزینه Network Discovery را انتخاب کنید.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در صفحه ای که بازی می شود روی گزینه START کلیک کنید تا فرآیند آن آغاز شود.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در این مرحله می بایست شبکه موردنظر را انتخاب کنید. در قسمت IP Range ، رنج IP های موردنظر، از قسمت Subnets آدرس شبکه ی شما، قسمت IP Addresses تجهیزات دلخواه شما و در آخر در قسمت Active Directory آدرس دامین کنترل خود را وارد کنید.

توجه داشته باشید همانطور که در تصویر پیداست نیاز به پر کردن تمام قسمت ها نیست.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در مرحله های بعد تنظیمات مربوط به تجهیزات را می خواهد که پس از وارد کردن اطلاعات و یا صرف نظر از آن ها و ادامه دادن با انتخاب گزینه Next ، جستجوی تجهیزات برای مانیتورینگ شبکه آغاز خواهد شد.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

پس اتمام آن تجهیزات یافت شده در پنل اصلی نرم افزار قابل مشاهده و مانیتور خواهد بود.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

اضافه کردن تجهیزات شبکه از طریق Add Node – مانیتورینگ شبکه

روش دوم اضافه شدن تجهیزات برای مانیتورینگ شبکه ، بطور دستی و اضافه کردن هر کدام از آن ها بطور جداگانه است. Add Node دقیق ترین و پر کاربردترین روش برای مانیتورینگ شبکه است و همیشه برای اضافه کردن تجهیزات از آن استفاده می شود.

برای راه اندازی آن همانند روش قبل از پنل اصلی نرم افزار گزینه Manage Nodes را انتخاب کنید.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در صفحه جدید در تب های بالا گزینه Add Node را انتخاب کنید.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

در مرحله ی بعد مطابق تصویر به وارد کردن اطلاعات دستگاه موردنظر برای مانیتورینگ شبکه خواهیم پرداخت.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار Solarwinds

  1. در قسمت Polling Hostname or IP Address، آدرس IP دستگاه موردنظر را وارد کنید.
  2. در قسمت Polling Method، روش های مختلفی برای برقرار ارتباط با دستگاه موردنظر تعریف می شود که در زیر به آن ها خواهیم پرداخت.

الف) External Node : در این روش هیچ مانیتورینگی روی سیستم موردنظر صورت نخواهد گرفت و برای اضافه کردن سیستم های بدون اهمیت به نرم افزار است.

ب) Status Only : در این مورد نرم افزار مانیتورینگ شبکه SolarWinds  از طریق پروتکل ICMP تنها روشن بودن سیستم موردنظر را چک می کند و گزارشی در مورد Up Time سیستم به شما می دهد.

ج) Most Devices : مهمترین و پر کاربرد ترین روش نرم افزار SolarWinds می باشد که در این روش از طریق پروتکل SNMP و ICMP با سیستم موردنظر ارتباط برقرار می کند و حداکثر امکان برای نظارت روی تجهیزات را به شما می دهد.

نکته:

برای استفاده از این روش، می بایست سرویس SNMP در سیستم موردنظر شما  اجرا شده باشد که در مقاله های قبلی به آموزش فعال سازی SNMP در سیسکو ، فعال سازی SNMP در ESXi ، فعال سازی SNMP در میکروتیک و فعال سازی SNMP در ویندوز سرور پرداختیم.

نکته:

در پروتکل SNMP ، برای برقراری ارتباط میان نرم افزار مانیتورینگ شبکه SolarWinds و سیستم موردنظر ، عبارت Community String انتخاب شده می بایست یکی باشد. برای مثال اگر در نرم افزار SolarWinds عبارت ZHIVAN به عنوان Community String انتخاب شود، در سیستم مقصد نیز همین عبارت می بایست انتخاب شود.

د) Windows Servers : در این روش که برای سیستم عامل های ویندوزی می باشد،  تنها username و password سیستم ویندوز مقصد را وارد می کنیم و از طریق پروتکل WMI و ICMP ارتباط برقرار می شود.

ه) Windows & Linux Servers : در روش آخر هم یک Agent روی سیستم لینوکسی یا ویندوزی شما نصب می شود و از طریق آن ارتباط میان نرم افزار مانیتورینگ شبکه Solarwinds و سیستم موردنظر برقرار می شود.

نکته:

گفتنی است که بهترین روش برای مانیتورنیگ سیستم های داخل شبکه حتی سیستم های ویندوزی (با وجود پروتکل WMI ) ، برقراری ارتباط از طریق پروتکل SNMP می باشد.

در نهایت، پس از انتخاب روش موردنظر، روی گزینه Next کلیک کرده و مراحل اضافه شدن سیستم جهت مانیتورینگ شبکه را کامل طی کنید.


مانیتورینگ شبکه

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار SolarWinds

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager

فعال سازی SNMP در میکروتیک

فعال سازی SNMP در سیسکو

فعال سازی SNMP در ESXi

فعال سازی SNMP در ویندوز سرور