مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager

پس از طراحی بک شبکه و تنظیم دستگاه های تحت شبکه، مهمترین قسمت راه اندازی مانیتورینگ شبکه است. ادمین شبکه نمی تواند در لحظه به تمام سرویس های Start شده در سرورها و همچنین ترافیک های داخل شبکه مسلط بوده و در هر لحظه از شرایط داخل شبکه و بالا بودن کیفیت خدمات شبکه خیالی آسوده داشته باشد. نرم افزار های زیادی جهت مانیتورینگ شبکه طراحی و منتشر شده اند که یکی از مهمترین و قدرتمندترین آن ها نرم افزار OpManager از شرکت ManageEngine می باشد. از جمله مزایای این نرم افزار می توان به تشخیص بروز مشکلات در شبکه مانند قطعی یا کند شدن ارتباطات، بررسی سلامت سخت افزار های دستگاه های درون شبکه، نقشه آنلاین شبکه، کنترل ترافیک شبکه، نسخه بکاپ از تنظیمات تجهیزات، اطلاع رسانی توسط ایمیل یا SMS به ادمین شبکه در شرایط خاص اشاره کرد.

البته کمپانی های بزرگ دیگری مانند SolarWinds در این زمینه فعالیت دارند که در مقالات قبلی با عنوان مانیتورینگ شبکه با نرم افزار SolarWinds به آموزش آن پرداخته ایم.

گفتنی است که این نرم افزار نیاز به لایسنس دارد و می توانید از سایت رسمی کمپانی ManageEngine آن را خریداری کنید.

در ادامه مقاله به توضیح بخش های اصلی نرم افزار مانیتورنیگ شبکه OpManager خواهیم پرداخت.

یافتن دستگاه های شبکه از طریق پروتکل های مختلف – مانیتورینگ شبکه

یکی از امکانات جالب نرم افزار OpManager ،برقرار ارتباط با دستگاه ها، از راه های مختلف است که در ادامه با انواع آن ها آشنا خواهیم شد.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager

SNMP

پروتکل معروف SNMP که برای گزارشگیری از روند دستگاه ها تحت شبکه می باشد، یکی از راه های برقراری ارتباط نرم افزار OpManager با دستگاه های موجود در شبکه است که هر سه نسحه ی آن یعنی SNMP V1/V2/V3 ساپورت می شود.

برای استفاده از این روش، می بایست سرویس SNMP در سیستم موردنظر شما  اجرا شده باشد که در مقاله های قبلی به آموزش فعال سازی SNMP در سیسکو ، فعال سازی SNMP در ESXi ، فعال سازی SNMP در میکروتیک و فعال سازی SNMP در ویندوز سرور پرداختیم.

Telnet / SSH

با باز کردن پورت های Telnet و همچنین SSH در دستگاه موردنظرتان، می توانید از طریق نرم افزار OpManager به آن متصل شده و سپس مانیتورینگ آن دستگاه را از این طریق انجام دهید.

 Windows / WMI

نرم افزار OpManager در اقدامی جالب، به دلیل فراگیر بودن سیستم عامل های مایکروسافت، برای ارتباط با آن، سرویسی را ارائه کرده که از طریق Windows Authentication به سیستم عامل موردنظر متصل شده و به این شکل مانیتورینگ شبکه انجام می شود.

نکته:

میتوان برای ایجاد ارتباط از دو روش بطور همزمان استفاده کرد. بطور مثال برای ارتباط با یک سیستم عامل مایکروسافتی، هم از WMI و هم از SNMP استفاده کرد. بدین ترتیب اطلاعات به مراتب بیشتر و کامل تری در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

VMWare

همانند مورد قبل، نرم افزار OpManager برای مانیتورینگ نرم افزار های VMWare این امکان را به شما می دهد که با وارد کردن رمز و پسور سرور VMWare، گزارشات کاملی از آن داشته باشید. این ویژگی هم برای سرور ESX و هم سرور VCenter قابل استفاده می باشد.

Citrix

نرم افزار OpManager ، همچنین نرم افزار Citrix را هم پشتیبانی می کند و بدین ترتیب می توان با وارد کردن رمز و پسورد  XenServer ، نرم افزار به آن متصل شده و گزارشات آن را برای ما تهیه کند.

UCS

همچنین برای ارتباط با تجهیزات سیسکو، می توان از طریق پروتکل HTTP/HTTPS به دستگاه موردنظر متصل شد و مانیتورینگ آن دستگاه را پیاده سازی کرد.

ایجاد پیام هشدار در شرایط خاص – مانیتورینگ شبکه

از دیگر امکانات مهم نرم افزار OpManager برای مانیتورینگ شبکه، Threshold Details می باشد که با اسفاده از آن می توان Report های گرفته شده از نرم افزار را، با توجه به معیار های خود دسته بندی کرد.

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager

بطور مثال، برای گزارش لحظه ای از CPU Usage، بسته به میزان مصرف آن، شرایط مخصوص به خودش را به ما گزارش دهد. در تصویر بالا، اگر CPU Usage بیش از ۸۰ درصد بود در وضعیت Critical ، بیش از ۷۰ درصد در وضعیت Trouble ، بیش از ۶۰ درصد در وضعیت Attention و کمتر مساوی آن در حالت نرمال قرار گیرد.

حال می توان با استفاده از اسکریپت های آماده در نرم افزار، با توجه به نیاز خود، در صورت قرار گرفتن دستگاه در این شرایط، برای ادمین شبکه پیامک و یا ایمیل ارسال شود.

نکته:

از دیگر امکانات مهم نرم افزار مانیتورینگ OpManager ، ارسال ایمیل و یا پیام کوتاه در شرایط خاص و به مقصد های مختلف است. با راه اندازی Mail Server در شبکه داخلی و یا اتصال USB Modem به سرور، این ویژگی ممکن می شود.

MAPS – مانیتورینگ شبکه

یکی دیگر از ویژگی های نرم افزار مانیتورنیگ شبکه OpManager ، طراحی شبکه با استفاده از دستگاه های اضافه شده به نرم افزار است. در ۴ قالب می توان نقشه شبکه را طراحی کرد که مهمترین و پر کاربردترین آن، Business View می باشد که در این فرم، می توان دستگاه ها های موردنظر را مطابق نقشه شبکه طراحی کرد و شماتیک خوبی از شبکه ایجاد کرد.

تصویر بالا نمونه طراحی شده توسط کمپانی Manage Engine می باشد.

همچنین از Business View ایجاد شده می توان در قسمت های مختلف دیگر مانندمحدود کردن دسترسی کاربران نرم افزار استفاده کرد. به این گونه که کاربر X فقط بتواند دستگاه هایی که در Business View Y اضافه شده اند را مانیتور کند.

نکته:

برای ایجاد Business View بهتر است در نرم افزار دیگری مانند Visio نقشه شبکه را طراحی کرد و به عنوان بکگراند روی نقشه Business View آپلود کرد و بجای آبجکت های نقشه، دستگاه های Real اضافه شده به نرم افزار را قرار داد.

Work flow – مانیتورینگ شبکه

Work flow ابزار قدرتمند و بسیار کاربردی نرم افزار مانیتورینگ OpManager است که در آن به سناریو های متعدد و ایجاد راه حل برای آن ها می پردازیم. به زبان ساده تر فلوچارتی در نرم افزار ایجاد می کنیم که در طی آن با توجه به اتفاقاتی که در شبکه می افتد، نرم افزار اقدام خاصی انجام دهد.

برای درک گستردگی و کاربرد بالای این ویژگی، در نظر داشته باشید که می توانید Work flow تعریف کنید که در صورت ping نداشتن سرور X، سرویس Y در سرور اکتیودایرکتوری Stop شود.

و به همین شکل با توجه به نیاز شبکه، سناریو های کاربردی زیادی را می توان تعریف کرد.

NCM – مانیتورینگ شبکه

بخش NCM یا همان Network Configuration Manager بخش بسیار مهم است که می توان به تنظیم سوئیچ و روتر های شبکه پرداخت. در این قسمت لیست سوییچ و روتر ها اورده می شود و کافیست از طریق SSH یا Telnet که در بالاتر صحبت شد، به دستگاه ها متصل شود تا در لیست NCM نمایش داده شود.

ازین پس میتوان در زمان بندی خاصی از دستگاه ها بکاپ گرفته شود تا در صورت مشکل بکاپ های قبلی را برگرداند. از ویژگی های جالب نرم افزار، نمایش تغییرات در تنظیمات دستگاه ها می باشد. حالت پایه ای برای دستگاه شما قرار می دهد و ب محض هر گونه تغییر در تنظیمات، تعداد و حتی خط کد آن را به شما گزارش می دهد و می توانید با خیال آسوده سوییچ و روتر خود را مانیتور کنید.

از دیگر مزایای این قسمت، جستجو در میان تنظیمات دستگاه هاست که برای مثال دستگاه هایی که NTP Server در آن ها فعال است را به نمایش دهد و می توانید با این ویژگی، از طریق تنظیماتشان میان دستگاه ها جستجو کنید. همچنین انجام تنظیمات از طریق نرم افزار هم امکان پذیر است.

نکته:

گفتنی است که مطابق تجربه، با دستگاه های میکروتیک با دستی باز نمی توان رفتار کرد و بیشتر موارد گفته شده در بالا با دستگاه های سیسکو امکان پذیر است.

Net Flow – مانیتورینگ شبکه

یکی دیگر از مهمترین امکانات نرم افزار مانیتورینگ شبکه OpManager ، بخش Net Flow می باشد. این قسمت به کنترل ترافیک ورودی و خروجی به دستگاه های درون شبکه، می پردازد. گفتنی است که دستگاه های لایه سه ای سیسکو اغلب Net Flow را ساپورت می کنند. بدین ترتیب با فعال کردن این ویژگی روی دستگاه ها، می توان از ترافیک های داخل شبکه آگاه شد.

اینکه چه دستگاهی با IP X در چه زمانی و حتی چه پروتکلی با دستگاه دیگر ارتباط برقرار کرده،برای یافتن دلیل مشکلات پیش آمده، به ادمین شبکه کمک شایانی خواهد کرد.بطور مثال ۳ درصد ترافیک شبکه در بازه زمانی  موردنظر  از طریق SSH منتقل شده است و این شامل ۵۳۰KB می باشد.

در مجموع Net Flow ابزار قدرتمندی از نرم افزار مانیتورینگ شبکه OpManager است که به شما امکان مانیتور کردن ترافیک های شبکه را به کمک دیگر تجهیزات داخل شبکه می دهد و حتی این قابلیت را هم دارد که ترافیک های مشکوک و ناامن را شناسایی و به شما گزارش دهد.


مانیتورینگ شبکه

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار OpManager

مانیتورینگ شبکه با نرم افزار SolarWinds

فعال سازی SNMP در میکروتیک

فعال سازی SNMP در سیسکو

فعال سازی SNMP در ESXi

فعال سازی SNMP در ویندوز سرور