آشنایی با انواع کابل شبکه

با سلام خدمت همکاران و دوستان عزیز

در این مقاله قصد داریم تا به صورت کلی و ساده به معرفی انواع کابل شبکه و نحوه و شرایط استفاده از آن میپردازیم

کابل UTP – Unshielded twisted pair
این مدل کابل که به عنوان محبوب ترین و پراستفاده ترین کابل شبکه شناخته می شود به صورت ۴ زوج سیم به هم تابیده شده با رنگ های نارنجی , سبز , آبی و قهوه ای که صورت استاندارد تعریف شده اند در بازار موجود می باشد.
دسته بندی این کابل ها که با مخفف cat یا همان category شناخته می شود نه تنها در بستر شبکه بلکه حتی در سیستم های تلفنی سنتی نیز استفاده میگردد .
بسته به میزان ترافیک قابل انتقال در شبکه میتوان مطابق تصویز زیر از کابل مورد نظر استفاده نمود.

آشنایی با انواع کابل شبکه

CAT1 که مورد استفاده آن در سیستم های تلفنی می باشد و امکان استفاده در شبکه های کامپیوتری را ندارد

CAT 2 عمدتا در شبکه هایی با توپولوی رینگ مورد استفاده قرار میگرفت و حداکثر سرعت انتقال دیتا از طریق آن ۴Mbps  بود که هم اکنون از رده خارج و منسوخ شده اند .

CAT3 و CAT4 نیز در شبکه های Token Ring استفاده میشدند که به ترتیب سرعت انتقال دیتا در آنها ۱۰ و ۱۴ مگ بود . حداکثر طول هر کابل در این دو مدل ۱۰۰ متر می باشد که البته به طور تجربی طول کابل ها بعد از ۷۰ متر دچار افت سیگنال و کیفیت در انتقال دیتا میشوند .

CAT5 در این مدل به دلیل ضریب تابندگی بالاتر زوج سیم ها به هم سرعت انتقال دیتا بالاتر رفت و به عدد ۱۰۰Mbps رسید.

CAT5e نسخه ارتقا یافته CAT5 توانست سرعت انتقال داده ها را به ۱۰۰۰Mbps برساند که تا امروز محبوب ترین کابل UTP بوده و عمدتا در شرکت ها ، سازمان ها و اماکنی که دارای شرایط محیطی مناسب و به دور از نویز بوده ، مورد استفاده قرار گرفته است.

CAT6 بسیار شبیه کابل CAT5e بوده با این تفاوت که در طراحی این نوع کابل از یک جداکننده به جهت کاهش تاثیر نویز الکترومغناطیس  بین ۴ زوج سیم تابیده شده ، استفاده گردیده است . و البته سرعت انتقال دیتا را تا طول ۵۵ متر به حداکثر ۱۰Gbps رسانده است.

در سال ۲۰۰۹ کابل CAT6A با کیفیت بالاتر در زمینه انتقال دیتا و تاثیرپذیری کمتر در برابر نویز و اختلالات الکترومغناطیسی به بازار عرضه شد.

CAT7 جدیدترین گروه از کابلهای شبکه که سرعت ۱۰Gbps را تا حداکثر فاصله ۱۰۰ متر فراهم میکند و در طراحی این کابل شیلد جداگانه برای هر زوج سیم به طور مجزا در نظر گرفته شده است. معمولا از این کابل برای ارتباط بین سرورها ، سوئیچ ها ، تجهیزات ذخیره سازی و برای برقراری ارتباط به عنوان Backbone در مراکز داده (Datacenter) مورد استفاده قرار می گیرد.

ادامه دارد …

منبع : techtarget.com