آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت پنجم

دستورات لازم جهت تعریف و عیب یابی VTP :

مشاهده وضعیت VTP  با دستور  show vtp status امکان پذیر است و اطلاعات زیر را به شما نشان می دهد :

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت پنجم

در نتیجه دستور بالا شما میتوانید نسخه vtp ، نام دامین ، حالت vtp (که در عکس بالا server انتخاب شده) ، تعداد vlan ها ، آخرین زمان ویرایش vtp و بسیاری اطلاعات دیگر که نیاز به توضیح بیشتر دارند و در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.

 دستور تعریف دامین در VTP :

با دستور زیر نام دامین را برای vtp تعرف نمایید ، بدیهی است domain-name نام مورد نظر شناست :

Switch(config)# vtp domain domain-name

تعیین کردن نسخه VTP :

در انتخاب نسخه vtp از شماره ۱ ، ۲ و ۳ میتوانید استفاده کنید که سوئیچ ها به صورت پیش فرض از vtp version 1 استفاده میکنند.

توجه داشته باشید با اینکه سوئیچ ها در عوض کردن نسخه vtp در ارتباط با دیگر سوئیچ ها compatible هستند ولی بهتر است از همان ابتدا ورژن مورد نظر را برای همه سوئیج ها یکسان انتخاب کنیم ، مخصوصا در حالتی که از version 3  استفاده میکنید.

{ Switch(config)# vtp version { ۱ | ۲ | ۳

معرفی نقش vtp و رمز عبور در vtp :

همانطور که در بخش چهارم در مورد حالت ها و انواع نقش های vtp توضیح دادیم شما میتوانید با استفاده از دستورات زیر نقش و پسورد مورد نظر را برای vtp تعریف کنید :

{ Switch(config)#vtp mode {server |client |transparent off
[ Switch(config)#vtp password password  hidden secret

توجه داشته باشید پسورد میتواند حداکثر ۳۲ کاراکتر باشد و در vtp version 3  شما میتوانید از دستور hidden برای hash کردن پسورد در running configuration استفاده کنید و یا جهت ذخیره کردن کلمه عبور در runing configuration از دستور secret استفاده نمایید.

مثالی برای ۴ دستور بالا را در زیر مشاهده میکنید :

Switch(config)#vtp version ۱
Switch(config)#vtp domain MyCompany
Switch(config)#vtp mode server
Switch(config)#vtp password bigsecret

مقایسه vtp version 1 و vtp version 2 :

  • مواقعی که سوئیچ در حالت transparent هست و نسخه vtp در آن version 1 میباشد ، بسته های vtp advertisement به آنها میرسند و  بررسی میشود که آیا vtp version و doamin آنها با سوئیچ های دیگر هماهنگ هست و سپس اقدام به ارسال آنها از طریق لینک Trunk میکند . ولی در version 2 بسته های vtp به سوئیچ transparent که میرسند بلافاصله بر روی لینک trunk قرار گرفته و به سوئیچ های مجاور ارسال میشوند بدون اینکه پکت ها بررسی شوند.
  • بر خلاف version 1 در vtp version 2 توپولوژی Token ring ساپورت میشود.
  • در vtp version 1 اگر نوع پکت ارسالی توسط vtp یکی از انواع Request ، Summary و Subset باشد ، vtp آن را تشخیص میدهد وگرنه آن را drop میکند ولی در vtp version 2 اگر type بسته vtp یکی از سه حالت بالا نباشد آن را روی Trunk links انتشار میدهد و همچنین از آن یک نسخه کپی از آن را در NVRAM نگهداری میکند.

نکته :

توجه داشته باشید تفاوت VTP version 3 با دو version قبلی در ساپورت تعداد vlan از ۱ تا ۴۰۹۶ ، نوع  authentication قوی تر ، عملکرد چندین سوئیچ در شبکه به عنوان primary و secondry درشبکه ، و در نهایت vtp version 3 میتواند به صورت جداگانه تنها روی لینک trunk فعالیت داشته داشته باشد نه روی کل سوئیچ .

دستور show vtp counters :

با استفاده از این دستور خلاصه ای از پیام های ارسال شده و دریافت شده در vtp را مشاهده میکنید.

VTP Pruning :

همانطور که  در دستور show vtp status مشاهده نمودید یکی از وضعیت ها vtp pruning بود که هم اکنون به معرفی آن میپردازیم.

زمانی که شما از vtp pruning استفاده نمیکنید در واقع پکت ها در هر vlan ی که باشند به تمامی سوئیچ ها ارسال میگردد حتی اگر سوئیچ مقصد شماره vlan پکت ارسالی را نداشته باشد.

آموزش شبکه vtp pruning

 

همانطور که ملاحظه میکنید PC که در vlan 3 قرار دارد پس از ارسال پکت خود به سوئیچ A ، از طریق سوئیچ A پکت مورد نظر broadcast شده و به همه سوئیچ های مجاور حتی سوئیچ B که هیچگونه پورتی در vlan 3 ندارد هم ارسال میگردد .

با فعال کردن vtp pruning این مشکل برطرف شده و دیگر پکت ها به صورت multicast برای سوئیچ هایی که آن vlan را در خود دارند ، ارسال میگردد و دامنه broudcast در شبکه کمتر میشود.

کافی است دستور vtp pruning در روی vtp server شبکه خود وارد نمایید و خود vtp server به صورت advertise این قابلیت را برای تمامی سوئیچ های هم دامنه در شبکه ارسال میکند .

Switch(config)#vtp pruning

فعال کردن pruning روی لینک Trunk :

به صورت پیشفرض قابلیت pruning روی تمامی لینک های ترانک و برای تمامی vlan هایی که  اجازه دارند از trunk عبور کنند ، فعال است ولی برای customize کردن آن میتوانید از دستورات زیر استفاده نمایید :

Switch(config)# interface type member/module/number
{ Switch(config-if)# switchport trunk pruning vlan {{{add |except |remove}vlan-list } | none

 

Troubleshooting VTP ( عیب یابی در VTP ) :

اگر در یک شبکه مشاهده کردید که یک سوئیج و سوئیچ هایی در update شدن بسته های vtp مشکل دارد موارد زیر را بررسی نمایید:

۱- بررسی وضعیت سوئیچ که در حالت Transparent نباشد.

۲- اگر سوئیچ شما در وضعیت client میباشد ممکن است سوئیچ های دیگر در شبکه وضعیت server نداشته باشند تا به او advertisement ارسال کنند ، پس بهتر است آن را در حالت سرور قرار دهید.

۳- دقت داشته باشید که پکت های vtp تنها بر روی لینک trunk منتقل میشوند و اگر سوئیچ شما لینک trunk نداشته باشد و یا به درستی در وضعیت trunking قرار نگرفته باشد پس بسته های vtp را هم دریافت نخواهد کرد.

۴- از vtp domain یا همان دامنه vtp مطمئن شوید که بر روی تمامی سوئیچ ها یکسان تعریف شده باشد.

۵- vtp version باید با تمامی vtp version سوئیچ های دیگر در سطح domain یکسان باشد.

۶- اگر برای بسته ای vtp پسوردانتخاب کرده اید از یکسان بودن آن روی همه سوئیچ ها مطمئن شوید.

پایان بخش معرفی VLAN & TRUNK

 


آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت اول

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت دوم

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت سوم

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت چهارم

آموزش سیسکو CCNP Switch – تعریف VLAN و Trunk – قسمت پنجم

شرکت ژیوان ارائه دهنده خدمات شبکه شامل پشتیبانی شبکه , نصب و راه اندازی شبکه , طراحی شبکه , فروش تجهیزات شبکه , سرور و مجازی سازی,اتوماسیون صنعتی